Wedstrijdinformatie

Op deze pagina vindt u alle informatie over de SGW-Texel

Wedstrijdonderdelen

Dressuur
De wedstrijddag begint met een dressuurproef. Je rijdt hier de voorgeschreven SGW dressuurproef uit het proevenboekje van de KNHS.

Springen
Het volgende onderdeel van de wedstrijddag is het springparcours. Het springparcours tijdens de SGW staat ongeveer tien centimeter lager dan een regulier springparcours in dezelfde klasse. Elke hindernisfout in het parcours wordt meegeteld voor 4 strafpunten.

Veterinaire keuring
Zodra je de springring verlaten hebt, ga je door naar de VET-check, de veterinaire keuring. Hier moet je met je paard heen en weer draven (aan de hand) en wordt er naar de hartslag en ademhaling van het paard geluisterd. Omdat er lichamelijk veel van het paard verwacht wordt, moet deze in een goede lichamelijke conditie verkeren. Als de controle goed is, rijd je door naar de start van de cross.

Cross-country 
Een kwartier tot half uur na het springparcours volgt de cross. Hierbij geldt wel dat je een voldoende resultaat in de dressuur (hoger dan 45%) en het springen (niet meer dan 20 strafpunten en niet uitgesloten, tijdfouten niet meegerekend) behaald moet hebben en goed door de VET-check gekomen moet zijn.
De cross-country bestaat uit een traject met ca. 12 – 25 natuurlijke hindernissen over een lengte van ca.  1500 – 3000 meter. De afstand is afhankelijk van de klasse. Bij een aantal (moeilijke) hindernissen is het mogelijk om een alternatieve route of hindernis te nemen. Deze is dan wat makkelijker, maar kost ook meer tijd. Voor iedere klasse geldt een ideale tijd. Dit is een bepaalde gemiddelde snelheid waarin je de cross aflegt. Wie langzamer rijdt, krijgt 0,4 strafpunt per seconde. Wie meer dan 30 seconden te snel heeft gereden, krijgt ook tijdstrafpunten. In de klasse B wordt je tevens beoordeeld op de stijl tijdens het rijden van de cross. 

Tweede veterinaire keuring
Nadat je de cross hebt uitgereden, moet je je paard binnen tien minuten nogmaals aanbieden bij de VET-check voor een nacontrole waarbij wederom hartslag, ademhaling en regelmatigheid van de gangen wordt gecontroleerd.

Klassement

Om de einduitslag te bepalen, worden alle onderdelen omgerekend naar strafpunten. De behaalde dressuurscore wordt afgetrokken van het maximaal te behalen aantal punten. Hier wordt een formule op losgelaten en dat zijn je eerste minpunten. Hierna volgen de strafpunten van het springen en de cross. Voor de klasse B is er ook nog een berekening van de stijlpunten. Degene met de minste strafpunten is de uiteindelijke winnaar. 

Veiligheid

Om de cross zo veilig mogelijk te maken, is het dragen van een goed passende bodyprotector en goedgekeurde veiligheidshelm verplicht.
Daarnaast dient je paard of pony goede beenbeschermers te dragen. 

Klassenindeling

Paard en ruiter starten in de gezamenlijk hoogst behaalde klasse. Een combinatie mag flexibel in 2 naastgelegen (de gemeenschappelijk hoogste klasse en een klasse lager) klasse starten totdat in een klasse 40 winstpunten zijn behaald. Dan moet men over naar een hogere klasse. 

Een nieuwe combinatie kan door middel van de inschalingstabellen bepalen in welke klasse moet worden uitgekomen op wedstrijden. Bij het vormen van een nieuwe combinatie (paard/pony-ruiter) zal deze combinatie geplaatst worden in de hoogst gemeenschappelijke klasse of een klasse lager indien het reglement en de inschalingstabel dit toe laat. De hoogste klasse van een ruiter is de klasse waarin ooit een winstpunt is behaald. De hoogste klasse van een paard is de klasse waarin door het paard ooit een winstpunt is behaald.